CV Nederlands

Hendrik Vonk studeerde muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en koordirectie en solozang aan de Conservatoria van Rotterdam en Utrecht.

In 1990 zong hij in een productie van operastudio Forum-Jong(Enschede) de rol van Belfiore in Mozarts “La Finta Giardiniera” en trad sindsdien op in producties van o.a. Stadttheater Hildesheim, Opera Zuid, Opera Forum/Nederlandse Reisopera, Onafhankelijk Toneel (Rotterdam), Opera de Montpellier, de Vlaamse Opera en de Nederlandse Opera.

Ook is Henk Vonk een veelgevraagd concertzanger in een repertoire variërend van barok tot modern. Hij was als solist reeds te gast bij het Radio Kamerorkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, de Philharmonie van Krakow, het Nationaal Orkest van de Oekraïne, het Orkest van de Saarländische Rundfunk en werkte mee aan producties van de BRT en het Nederlands Danstheater.

Daarbij trad hij op met dirigenten als Yuri Ahronowitsch, Georg A. Albrecht, Kees Bakels, Giuliano Carella, Aldo Ceccato, Gabriel Chmura, Asher Fisch, Friedrich Haider, Jiri Kout, Gaetano Delogu, Hartmut Haenchen, Günter Herbig, Bernard Klee, Jan Latham Koenig, David Robertson, Stephan Soltesz, Antoni Ros Marba, Roberto Paternostro, Ed Spanjaard, Silvio Varviso en Sebastian Weigle.

Henk Vonk zong de wereldpremière van Tristan Keuris’ “L’Infinito” en de Nederlandse première van “Tanzschul” van Mauricio Kagel. Hij trad diverse malen op in de Vara-matinee, vertolkte okt.’98 de tenorpartij in “The Food of Love”van Peter Schat bij het Noordnederlands Orkest o.l.v. Richard Dufallo, zong “Renard” van Stravinsky bij het Orchestre de Luxembourg, het Requiem van Verdi in Düsseldorf en in Tokyo de tenorsoli in Mahlers 8e Symfonie met het Limburgs Symfonie Orkest. Bij het Rotterdams Philharmonisch was hij onder de dirigent Hans Vonk in febr. 2001 solist in Stravinsky’s “Pulcinella”, en in okt. 2003 als the Governor, Vanderdender en Ragotsky in Candide van Leonard Berstein o.l.v. Scott Terrell. Dec 2002 zong hij bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Beethoven IX met de dirigent Claus Peter Flor.

Als operazanger ontwikkelde hij zich op spectaculaire wijze van vertolker van lyrische en karakterrollen naar het dramatische repertoire, daarbij de laatste jaren gecoached door James McCray, een leerling van Mario del Monaco. Zo zong hij met succes de rol van Don José in “Carmen”tijdens een Duitse Tournee met de Staatsopera Krakow, Turiddu in “Cavalleria Rusticana”in Den Haag, Boris in “Katja Kabanova”bij de Opéra de Wallonie in Luik en tevens van Janaçeck Laça in “Jenufa” in St Gallen en Hannover.Voorts zong hij de tittelrollen in “Der Zwerg”van Zemlinsky in Turijn en Wagners “Tannhäuser” in Leipzig, Weimar, Basel, Kassel, de Deutsche Oper en Staatsoper in Berlijn, en concertant voor de Bayrischen Rundfunk in Schloss Neuschwanstein. Hij zong Narraboth in Salome in Leipzig, en de zeer veeleisende rol van Menelas in de “Ägyptische Helena” in Essen en tijdens de Richard Strauss Tagen 2003 in Garmisch Partenkirchen.

In 2004 staat zijn debut in de tittelrollen Parsifal in Kassel, en Otello in Ulm op het programma, en in Tell Aviv Dick Johnson in “La Fanciulla del West van Puccini en Florestan in Fidelio van Beethoven.

opnamen:

Schubert, Grosse Messe in As-Dur

dir. Robert Delcroix

Forlane UCD 166498
Orphée d’Or Lyrique), Bayonne 1991

Stravinsky, “Les Noces”

dir. Vic Nees

Filmproduction BRT 1991 / regie Jacques Servaas

Matthijs Verschoor & Friends play Rachmaninoff

o.a. 7 liederen, Quality Classics 19114, maart 1994

Willem de Fesch, Oratorio “Joseph”

NM Classics 92079, augustus 2000

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial